Kotlety z soczewicy, kaszy jaglanej i grzybów Kotlety z soczewicy, kaszy jaglanej i grzybów

Kotlety z soczewicy, kaszy jaglanej i grzybów

Typowo wegański przepis na pyszne kotlety z dodatkiem grzybów. Idealna przekąska do lunchboxa lub na jesienny obiad.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki grzybów np. borowików
  • 1 cebula
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki cząbru

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę i grzyby kroimy w kostkę, następnie podduszamy z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • 2
    Grzyby i cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy i soczewicy. Łączymy z przyprawami, musztardą, syropem i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę).
  • 3
    Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgery o średnicy 8 cm. Obtaczamy w płatkach owsianych. Umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa GrzybyHashimotoSoczewicaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis