Kopytka z dyni i kaszy jaglanej Kopytka z dyni i kaszy jaglanej

Kopytka z dyni i kaszy jaglanej

Oto genialny przepis na kopytka lub kto jak woli kluski z dyni i kaszy jaglanej. Prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki podduszonej dyni hokkaido
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Do miski przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, podduszoną i rozgniecioną dynię, jajko, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2
    Delikatnie, ale niezbyt dokładnie miksujemy blenderem. Całość mieszamy, dodając mąkę. Ciasto powinno być delikatne i odrobinę lepiące.
  • 3
    W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Na podsypany mąką blat lub stolnicę wykładamy kawałek ciasta i rolujemy z niego podłużne kawałki. Kroimy je po skosie i wrzucamy do gotującej się wody, woda nie powinna bulgotać, przed wrzuceniem zmniejszamy ogień. Czekamy, aż kopytka wypłyną na wierzch i wyciągamy je łyżką cedzakową. Kopytka najlepiej smakują z masełkiem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Dla dzieciDla kobiet w ciążyDyniaHashimotoKolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis