Kopytka z dyni i kaszy jaglanej

Oto genialny przepis na kopytka lub kto jak woli kluski z dyni i kaszy jaglanej. Prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Ocena:

(0)
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej Kopytka z dyni i kaszy jaglanej
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Kopytka z dyni i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki podduszonej dyni hokkaido
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do miski przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, podduszoną i rozgniecioną dynię, jajko, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • 2

    Delikatnie, ale niezbyt dokładnie miksujemy blenderem. Całość mieszamy, dodając mąkę. Ciasto powinno być delikatne i odrobinę lepiące.

  • 3

    W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Na podsypany mąką blat lub stolnicę wykładamy kawałek ciasta i rolujemy z niego podłużne kawałki. Kroimy je po skosie i wrzucamy do gotującej się wody, woda nie powinna bulgotać, przed wrzuceniem zmniejszamy ogień. Czekamy, aż kopytka wypłyną na wierzch i wyciągamy je łyżką cedzakową. Kopytka najlepiej smakują z masełkiem.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Dania główne · Kolacje · Przystawki

Autor: Marek · 8 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis