Klasyczne, soczyste kotlety mielone Klasyczne, soczyste kotlety mielone

Klasyczne, soczyste kotlety mielone

Domowe kotlety mielone (sznycle) to zawsze dobry pomysł na tradycyjny obiad. Idealne kotlety mielone przygotować można bardzo prosto i dość szybko!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 mała, sucha bułka (pszenna)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 0.5 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • 1
    Suchą pszenną bułkę namaczamy w mleku.
  • 2
    Mięso przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3
    Do mięsa dodaj namoczoną bułkę (porwij ją na mniejsze kawałki), powoli dolewaj też mleko. Mięso dokładnie i długo mieszamy, najlepiej zrobić to rękoma. Wyrabiaj, aż wszystko idealnie połączy się z bułką.
  • 4
    Z mięsa formujemy kulki i je spłaszczamy. Każdy kotlecik obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  • 5
    Smaż od razu po panierowaniu, na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis