Bardzo szybkie i pożywne danie. Połączenie buraka i kaszy gryczanej może wydawać się nietypowe, jednak smak jest obłędny.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Buraki obierz, pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj, aż zmiękną.
Mięso pokrój w kostkę i usmaż na głębokiej patelni. Dopraw je pieprzem oraz sosem sojowym.
Sos sojowy jest słony dlatego nie ma potrzeby dodawać już soli do mięsa.
Po chwili dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz w pół księżyce por.
Gdy burak się ugotuje, odsączamy go z wody i dodajemy do mięsa. Mieszamy.
Następnie dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną rukolę i natkę pietruszki.
5 komentarzy
Uwielbiam to kaszotto. Żonka mi je robi co jakiś czas do pracy… Pycha!
Robiłam te danie bez przekonania, z myślą, że raczej wyjdzie mdłe – niesłusznie! Burak i sos sojowy robią robotę! Przepis ten na stałe zagościł w naszej kuchni! Polecam bo na prawdę wychodzi genialnie!
Skorzystałam z tego przepisu dzisiaj i już czuję, że ten przepis stanie się moim ulubionym daniem!
buraki to moj top 5 skladnikow w jedzeniu od pewnego czasu
Petardaaaa! W życiu nie jadłam lepszej kaszy!