Kaszotto z bakłażanem i pomidorami.

Danie robi się szybko, a efekt jest sycący i bardzo smaczny! Całe danie przygotujesz na 1 patelni.

Ocena:

(0)
Kaszotto z bakłażanem i pomidorami. Kaszotto z bakłażanem i pomidorami.
Czas przygotowania
45min
Porcji z przepisu
4
Poziom trudności
Łatwy

Kaszotto z bakłażanem i pomidorami.

Składniki:

  • ¼ szklanki kaszy pęczak
  • 1 mały bakłażan
  • 3 pomidory (sparzone i obrane ze skóry)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 czerwona papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Na patelni podgrzej oliwę i wsyp kaszę. Podsmaż.

  • 2

    Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż około 5 min.

  • 3

    Dopraw ziołami prowansalskimi, oregano, solą i pieprzem. Podsmażaj jeszcze przez chwilę.

  • 4

    Dodaj wino i gotuj pod przykryciem, aż się większość zredukuje – około 20 min na małym ogniu.

  • 5

    Następnie dodaj rodzynki i pokrojonego w plastry bakłażana oraz pokrojone w kostkę pomidory.

  • 6

    Duś jeszcze pod przykryciem przez około 5 min. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli, wymieszaj i gotuj jeszcze około 10 min.

  • 7

    Dopraw ewentualnie do smaku i gotowe.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 4 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis