Kasza z jajkiem i szpinakiem Kasza z jajkiem i szpinakiem

Kasza z jajkiem i szpinakiem

Polecam kaszę ze szpinakiem i jajkiem sadzonym. Pyszny i pożywny posiłek, który może nam spokojnie zastąpić obiad.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 gram kaszy jaglanej lub gryczanej (którą wolisz)
  • 250 gram szpinaku (może być mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • garść ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
  • 2 jajka
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, cały czas mieszając. Dodaj ugotowaną kaszę i zamieszaj.
  • 3
    Na suchej patelni podpraż orzechy.
  • 4
    W kaszy ze szpinakiem zrób dwa dołki i wbij w nie jajka. Smaż pod przykryciem tak długo aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • 5
    Dopraw solą, pieprzem i posyp podprażonymi orzechami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa BezglutenoweHashimotoJajkaKaszaKolacjaSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis