Kasza jęczmienna z kurczakiem w sosie Kasza jęczmienna z kurczakiem w sosie

Kasza jęczmienna z kurczakiem w sosie

Sekretem tego dania jest domowy sos, który dodajemy do kaszy jęczmiennej z kurczakiem. Nadaje on daniu kremowej konsystencji i podbija jego smak.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1-2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 garście pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • sól smaku
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotuj według instrukcji a opakowaniu. Następnie po odcedzeniu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  • 2
    Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Kurczaka pokrój w kostkę.
  • 3
    Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty prze praskę czosnek, po chwili wrzuć cebulę z papryką w proszku. Po około 3 minutach smażenia dodaj pieczarki i kurczaka.
  • 4
    Gdy mięso obsmażymy zalewamy je 1/2 szklanki wody. Następnie gdy kurczak zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 łyżki mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu, cały czas mieszając. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku.
  • 5
    Kaszę z natką pietruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem z kurczakiem. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KaszaKurczakObiadObiad z kurczakiemPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis