Karkówka z grilla w pikantnej marynacie i ananasem Karkówka z grilla w pikantnej marynacie i ananasem

Karkówka z grilla w pikantnej marynacie i ananasem

Jeśli nie mieliście okazji spróbować karkówki z grillowanym ananasem to zachęcam! Przepis jest prosty, a marynata do karkówki bardzo wyrazista, ale nie dominująca.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 kotlety z karkówki
  • 1 dojrzały ananas
  • Marynata:
  • ok. 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 czubate łyżki mieszanki przypraw na grilla (np. Kamis)
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso z karkówki dokładnie rozbijam młotkiem. Nacieramy przyprawą do grilla mięso i zalewamy je olejem wymieszanym z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Pozostawiam w lodówce na parę godzin.
  • 2
    Na rozpalonym grillu rozkładam karkówkę. Grillujemy z obu stron, do momentu, aż mięso nie będzie surowe w środku.
  • 3
    Plastry obranego ananasa rozkładam na foliowych tackach i grillujemy (czas przybliżony co do mięsa). Upieczone mięso podaję z grillowanymi plastrami ananasa - pychota.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne GrillObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis