Kaczka z solanki

Tak pysznej kaczki już dawno nie jadłam.
Polecam

Ocena:

(6)
Kaczka z solanki Kaczka z solanki
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Kaczka z solanki

Składniki:

  • Wypatroszona tuszka kaczki ( ok. 2-2.5kg)
  • Ok. 3 litry wody z rozpuszczonymi w niej 6 łyżkami soli
  • Dwie łyżki majeranku
  • 1/4 łyżki listków świeżego rozmarynu
  • Ok. pół łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  • 1

    Z kaczki odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów.

  • 2

    W lekko ciepłej wodzie rozpuścić sól i solankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • 3

    Solanką zalać tuszkę kaczki pilnując by całe mięso było zanurzone w wodzie.

  • 4

    Odstawić do lodówki na 12 a nawet 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso z solanki osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • 5

    Majeranek czosnek rozmaryn i pieprz wmasować w mięso i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Odstawić na pół godziny.

  • 6

    Do nagrzanego na 230 stopni piekarnika wkładamy kaczkę. Po pół godziny przykryć naczynie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny.

  • 7

    Ostrożnie wyjąć mięso z pieca odstawić na piętnaście minut zanim zaczniemy dzielić mięso na kawałki.SMACZNEGO. Ja mięsa nie przykrywałam piekłam w 180 stopniach, aż kaczka wytopiła cały tłuszcz i nabrała ładnego złoto brązowego koloru.


6 komentarzy

sara

22 grudnia 2020 (15:57)

bardzo dobry przepis

Martyna

22 grudnia 2020 (15:57)

polecam

Wirra

14 stycznia 2021 (14:26)

Przeszukałam Internet, żeby znaleźć proporcje- niestety, wszyscy piszą ” wsypać sól do wody”, tak, jakby było oczywiste w jakich proporcjach. Nareszcie Ty podajesz dokładnie co i jak. Dzięki!!!!! 🙂

Olga

20 marca 2021 (09:10)

Bardzo dobry przepis

Kuba

2 kwietnia 2021 (21:04)

Przeczytałem, kupiłem, zrobiłem i zjedliśmy. Pychota.

Miska

16 kwietnia 2022 (20:00)

Polecam ten przepis na Wielkanoc

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Kasia14 · 4 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis