Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami. Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami.

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami.

Rozpływa się w ustach.
Naprawdę coś pysznego. Polecam

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Kaczka około 2kg
  • Farsz:
  • 100g kaszy gryczanej
  • Cebula
  • 200g grzybów (podgrzybki)
  • 1-2 jajka
  • Pietruszka zielona obowiązko ?
  • Sól pieprz czosnkowy do smaku
  • Marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • Płaska łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania

  • 1

    Kaczkę za pomocą małego noża luzujemy z korpusu.

  • 2

    W moździerzu ucieramy sól i majeranek pod koniec ucierania dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę ucieramy.

  • 3

    Kaczkę nacieramy przygotowaną marynatą od środka i na zewnątrz.

  • 4

    Odstawiamy na minimum 2godziny najlepiej na noc.

  • 5

    Kaszę gotujemy na pół miękko. Grzyby i cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Studzimy.

  • 6

    Mieszamy grzyby razem z kaszą pietruszką i jajkiem doprawiamy po swojemu.

  • 7

    Mięso faszerujemy farszem spinamy wykałaczkami a nogi związujemy razem.

  • 8

    Wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy papryką słodką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. pieczemy około 2 godziny co jakiś czas polewamy sosem.

  • 9

    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na 10 minut.

  • 10

    Następnie kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • 11

    U mnie mix sałat z kiełkami rzodkiewki i sezamem. SMACZNEGO.

  • 12

    Do pasty można dodać łyżkę oleju by lepiej ją rozsmarować.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne GrzybyKaszaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis