Jogurtowe placki z truskawkami Jogurtowe placki z truskawkami

Jogurtowe placki z truskawkami

Pyszne i puszyste placuszki z truskawkami, gotowe w kilka minut, to łatwy i sprawdzony przepis, który pokocha cała Twoja rodzina.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16 placków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 garście truskawek - 140 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  • 1
    W misce wymieszaj (najlepiej przy użyciu miksera) jajka z jogurtem, olejem, proszkiem do pieczenia lub sodą, cukrem pudrem i olejem. Powinna nam wyjść jednolita masa.
  • 2
    Do masy dodać pokrojone w plasterki truskawki i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3
    Rozgrzać dużą patelnię z odrobiną oleju i stołową łyżką formować placuszki.
  • 4
    Smażyć około 2 minut z każdej strony.
  • 5
    Najlepiej smakują delikatnie oprószone cukrem pudrem.

1 komentarz

magie 4 września 2018 (12:34)

Zamiast mąki pszennej dodaję kokosową i też wychodzą pyszne. To jedne z ulubionych placków mojej rodziny 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki Dla dzieciŚniadanie dla dzieciTruskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis