Indyk w mleku kokosowym

Indyk w mleczku kokosowym smakuje wyśmienicie

Ocena:

(0)
Indyk w mleku kokosowym Indyk w mleku kokosowym
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

3

Poziom trudności

Łatwy


Indyk w mleku kokosowym

Składniki:

  • 60 dag filetu z indyka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 szklanki bulionu
  • łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra mielona papryka lub chilli
  • 4 listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • 1

    Fileta z indyka myjemy i kroimy w dużą kostkę

  • 2

    Bulion mieszamy z curry, sosem sojowym, sokiem z limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach imbir

  • 3

    Powstałą marynatą zalewamy indyka i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wraz z marynatą podsmażamy na oliwie około 10- 15 minut

  • 4

    Następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy aż mięso zmięknie

  • 5

    Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką lub chilli. Na samym końcu dodajemy posiekane listki bazylii.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JulkaTomeczek · 21 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis