Indyjski pilaw z mlekiem kokosowym

Danie, które podbije serce każdego, kto kocha wyjątkowe, rozgrzewające smaki!

Ocena:

(0)
Indyjski pilaw z mlekiem kokosowym Indyjski pilaw z mlekiem kokosowym
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Średni


Indyjski pilaw z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekana w paski czerwona papryka
  • 300 g pokrojonego w paski filetu z piersi kurczaka
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • 300 g opłukanego ryżu basmati
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut, mieszając przy tym regularnie.

  • 2

    Dodaj cukinię, ryż, kmin rzymski, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Smaż minutę, mieszając.

  • 3

    Wlej mleczko kokosowe i gorący wywar. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i duś 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

  • 4

    Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną kolendrę, ponownie przykryj i odstaw na 5 minut. Podawaj pilaw na gorąco.


Skomentuj


Kuchnia: Indyjska

Kategoria: · Dania główne

Autor: krojepomidory · 27 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis