Idealne kotlety mielone Idealne kotlety mielone

Idealne kotlety mielone

Pomysł na klasyczne, tradycyjne kotlety mielone w bułce tartej. Smak babcinej kuchni 🙂 Kotlety oczywiście najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

9 kotletów

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego najlepiej z łopatki wieprzowej
  • 1/2 czerstwej bułki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta (około 2 łyżek)
  • Przyprawy:
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • do smażenia:
  • olej
  • masło do zeszklenia cebuli

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso zmiel w maszynce lub jeśli nie posiadasz maszynki, to warto kupić mięso takim sklepie gdzie jest możliwość zmielenia mięsa na miejscu. Pierwszy krok zmiel mięso Pierwszy krok zmiel mięso
  • 2
    Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na masełku. Drugi krok posiekaj cebule Drugi krok posiekaj cebulę Drugi krok zeszklij cebulę Drugi krok zeszklij cebulę
  • 3
    1/2 czerstwej bułki zamocz w wodzie, tak aby namokła (w środku nie może być sucha). Następnie odciśnij dłońmi nadmiar wody i dodaj bułkę do mięsa. Trzeci krok namocz bułkę Trzeci krok namocz bułkę
  • 4
    Do mięsa i bułki dodaj jajko, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Na 500 g mięsa dajemy około 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, ale doprawić można według własnego uznania. Czwarty krok dopraw mięso Czwarty krok dopraw mięso
  • 5
    Rękoma wyrabiamy mięso, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Jest to też dobry moment, aby skosztować odrobinę mięsa czy dobrze je przyprawiliśmy. Piąty krok wyrób mięso Piąty krok wyrób mięso
  • 6
    Z mięsa formujemy kotlety i lekko je spłaszczamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Szósty krok formuj kotlety Szósty krok formuj kotlety
  • 7
    Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron, przewracam je na drugą stronę gdy zrobią się rumiane, następnie zmniejszamy moc palnika i smażymy jeszcze przez chwilę, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, tak aby się nie przypaliły. Siódmy krok smaż kotlety Siódmy krok smaż kotlety Siódmy krok przewróć kotlety Siódmy krok przewróć kotlety
  • 8
    Jeśli chcemy sprawdzić czy kotlety są już w środku usmażone, ściągamy jednego najgrubszego kotleta na talerz i przekrawamy go na pół. Ważne, aby kotlet w środku miał jednolity szary kolor. Nie należy przesmażyć kotletów ponieważ będą suche i stracą tym samym soczystość. Ósmy krok sprawdź kotlety Ósmy krok sprawdź kotlety
  • 9
    Kotlety podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką, mizerią lub zasmażaną kapustą. Smacznego! Dziewiąty krok podawaj kotlety Dziewiąty krok podawaj kotlety

3 komentarze

Maja 14 sierpnia 2022 (22:25)

Idealne, chrupiące kotlety mielone! 👍

pepper 22 września 2024 (08:54)

vWXbPn3NXIn

http://www.mutluevlilik.com/?p=69 26 września 2024 (14:43)

zoCknsjuTj0

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis