Idealne kotlety mielone

Pomysł na klasyczne, tradycyjne kotlety mielone w bułce tartej. Smak babcinej kuchni 🙂 Kotlety oczywiście najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką.

Ocena:

(1)
Idealne kotlety mielone Idealne kotlety mielone
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

9 kotletów

Poziom trudności

Łatwy


Idealne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego najlepiej z łopatki wieprzowej
  • 1/2 czerstwej bułki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta (około 2 łyżek)
  • Przyprawy:
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • do smażenia:
  • olej
  • masło do zeszklenia cebuli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso zmiel w maszynce lub jeśli nie posiadasz maszynki, to warto kupić mięso takim sklepie gdzie jest możliwość zmielenia mięsa na miejscu.
    Pierwszy krok zmiel mięso
    Pierwszy krok zmiel mięso

  • 2

    Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na masełku.
    Drugi krok posiekaj cebule
    Drugi krok posiekaj cebulę
    Drugi krok zeszklij cebulę
    Drugi krok zeszklij cebulę

  • 3

    1/2 czerstwej bułki zamocz w wodzie, tak aby namokła (w środku nie może być sucha). Następnie odciśnij dłońmi nadmiar wody i dodaj bułkę do mięsa.
    Trzeci krok namocz bułkę
    Trzeci krok namocz bułkę

  • 4

    Do mięsa i bułki dodaj jajko, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Na 500 g mięsa dajemy około 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, ale doprawić można według własnego uznania.
    Czwarty krok dopraw mięso
    Czwarty krok dopraw mięso

  • 5

    Rękoma wyrabiamy mięso, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Jest to też dobry moment, aby skosztować odrobinę mięsa czy dobrze je przyprawiliśmy.
    Piąty krok wyrób mięso
    Piąty krok wyrób mięso

  • 6

    Z mięsa formujemy kotlety i lekko je spłaszczamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej.
    Szósty krok formuj kotlety
    Szósty krok formuj kotlety

  • 7

    Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron, przewracam je na drugą stronę gdy zrobią się rumiane, następnie zmniejszamy moc palnika i smażymy jeszcze przez chwilę, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, tak aby się nie przypaliły.
    Siódmy krok smaż kotlety
    Siódmy krok smaż kotlety
    Siódmy krok przewróć kotlety
    Siódmy krok przewróć kotlety

  • 8

    Jeśli chcemy sprawdzić czy kotlety są już w środku usmażone, ściągamy jednego najgrubszego kotleta na talerz i przekrawamy go na pół. Ważne, aby kotlet w środku miał jednolity szary kolor. Nie należy przesmażyć kotletów ponieważ będą suche i stracą tym samym soczystość.
    Ósmy krok sprawdź kotlety
    Ósmy krok sprawdź kotlety

  • 9

    Kotlety podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką, mizerią lub zasmażaną kapustą. Smacznego!
    Dziewiąty krok podawaj kotlety
    Dziewiąty krok podawaj kotlety


1 komentarz

Maja

14 sierpnia 2022 (22:25)

Idealne, chrupiące kotlety mielone! 👍

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Benia · 29 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis