Idealne kotlety mielone

Pomysł na klasyczne, tradycyjne kotlety mielone w bułce tartej. Smak babcinej kuchni 🙂 Kotlety oczywiście najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką.

Ocena:

(0)
Idealne kotlety mielone Idealne kotlety mielone
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

6-8

Poziom trudności

Łatwy


Idealne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego najlepiej z łopatki wieprzowej
  • 1/2 czerstwej bułki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • Przyprawy:
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • do smażenia:
  • idealny będzie gęsi smalec
  • opcjonalnie olej rzepakowy
  • masło do zeszklenia cebuli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso z łopatki mielimy samodzielnie lub prosimy o zmielenie w sklepie!

  • 2

    Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na masełku.

  • 3

    1/2 czerstwej bułki zamocz w wodzie, tak aby namokła (w środku nie może być sucha). Następnie odciśnij dłońmi nadmiar wody i dodaj bułkę do mięsa.

  • 4

    Do mięsa i bułki dodaj jajko, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Ja daje 500 g mięsa około 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, ale doprawić można według własnego uznania.

  • 5

    Rękoma wyrabiamy mięso, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Jest to też dobry moment aby skosztować odrobinę mięsa czy dobrze je przyprawiliśmy.

  • 6

    Z mięsa formujemy kotlety i lekko je spłaszczamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej.

  • 7

    Na patelni z grubym dnem rozpuszczamy smalec lub rozgrzewamy olej rzepakowy. Kotlety smażymy z obu stron, przewracam je na drugą stronę gdy zrobią się rumiane, następnie zmniejszamy moc planika i smażymy jeszcze przez chwilę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, tak aby się nie przypaliły.

  • 8

    Jeśli chcemy sprawdzić czy kotlety są już w środku usmażone, ściągamy jednego najgrubszego kotleta na talerz i przekrawamy go na pół. Ważne, aby kotlet w środku miał jednolity szary kolor. Nie należy przesmażyć kotletów ponieważ bedą suche i stracą tym samym soczystość.

  • 9

    Kotlety podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub mizerią. Smacznego


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Benia · 29 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis