Gulasz węgierski Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Tradycyjny gulasz węgierski to aromatyczne danie z dodatkiem mięsa, papryki, marchewki i pieczarek.
Idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kaszą lub kopytkami!

Średnia ocen: 5 (6)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 100 g parzonego boczku
  • około 500 ml bulionu drobiowego lub rosołu (gorącego)
  • 1/3 czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)*
  • 1 większa cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • około 4 łyżeczek słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Propozycja podania:
  • Kasza gryczana i ogórek kiszony
  • Placki ziemniaczane ze śmietaną
  • Kopytka

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso z łopatki pokrój w kostkę ok. 1,5 cm (na jeden kęs). Boczek pokrój w małą kostkę. Pierwszy krok pokrój mięso Pierwszy krok pokrój mięso
  • 2
    Paprykę pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Drugi krok pokrój warzywa Drugi krok pokrój warzywa
  • 3
    W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj boczek oraz cebulę - zeszklij ją. Trzeci krok podsmaż boczek i cebulę Trzeci krok podsmaż boczek i cebulę
  • 4
    Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Podsmażaj wszystko kilka minut co chwilę mieszając. Czwarty krok dodaj warzywa Czwarty krok dodaj warzywa
  • 5
    Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż pokrojone mięso z łopatki. Dopraw je solą i pieprzem. Piąty krok podgrzej mięso Piąty krok podgrzej mięso
  • 6
    Następnie przeżuć podsmażone mięso do garnka z warzywami. Całość podlej 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego (możesz pominąć)*. Odparuj na większym ogniu. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli i mieloną słodką papryką. Szósty krok dopraw mięso Szósty krok dopraw mięso
  • 7
    Dodaj gorący rosół lub bulion (dolewaj go do momentu zakrycia składników). Siódmy krok dodaj rosół Siódmy krok dodaj rosół
  • 8
    Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny - lub do czasu, aż mięso będzie miękkie. Ósmy krok gotuj Ósmy krok gotuj
  • 9
    W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je na 1 łyżce masła. Dziewiąty pokrój pieczarki Dziewiąty pokrój pieczarki Dziewiąty b krok podsmaż pieczarki Dziewiąty b krok podsmaż pieczarki
  • 10
    Na koniec gotowania gulaszu dodaj do niego podsmażone pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Dziesiąty krok dodaj pieczarki Dziesiąty krok dodaj pieczarki
  • 11
    Na patelni po pieczarkach rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i cały czas mieszając chwilę podsmażaj. Jedenasty krok przygotuj zasmażkę Jedenasty krok przygotuj zasmażkę
  • 12
    Tak przygotowaną zasmażkę przełóż do garnka z gulaszem i dokładnie wymieszaj. Następnie zagotuj i gotowe. Dwunasty krok dodaj zasmażkę Dwunasty krok dodaj zasmażkę
  • 13
    Gulasz podajemy np. z kaszą gryczaną i pokrojonym kiszonym ogórkiem. Smacznego! Trzynasty krok smacznego Trzynasty krok smacznego

6 komentarzy

Karolina 14 sierpnia 2022 (23:47)

Przepyszny! na pewno przepis powtórzę nie raz <3

Polecajka 16 sierpnia 2022 (19:24)

Bardzo dobre danie, ja dałam jednak więcej rosołu bo wole bardziej płynną konsystencje, coś jakby zupa gulaszowa. Polecam

Paweł 21 sierpnia 2023 (16:25)

mega pyszne

Bartek 30 września 2023 (10:27)

Z plackami ziemniaczanymi tez polecam.

quis 22 września 2024 (07:49)

EZjOTYoIzds

https://greentor.xyz/ 4 listopada 2024 (15:05)

rVEDAQc1Wcx

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis