Tradycyjny gulasz węgierski to aromatyczne danie z dodatkiem mięsa, papryki, marchewki i pieczarek.
Idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kaszą lub kopytkami!
Średnia ocen: 5(4)
1h 30min
Czas przygotowania
6 porcji
Ilość z przepisu
Zaawansowany
Poziom trudności
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
100 g parzonego boczku
około 500 ml bulionu drobiowego lub rosołu (gorącego)
1/3 czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)*
1 większa cebula
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
2 marchewki
5 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
około 4 łyżeczek słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka chilli
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
Propozycja podania:
Kasza gryczana i ogórek kiszony
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Kopytka
Sposób przygotowania
1
Mięso z łopatki pokrój w kostkę ok. 1,5 cm (na jeden kęs). Boczek pokrój w małą kostkę.
2
Paprykę pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
3
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj boczek oraz cebulę - zeszklij ją.
4
Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Podsmażaj wszystko kilka minut co chwilę mieszając.
5
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż pokrojone mięso z łopatki. Dopraw je solą i pieprzem.
6
Następnie przeżuć podsmażone mięso do garnka z warzywami. Całość podlej 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego (możesz pominąć)*. Odparuj na większym ogniu. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli i mieloną słodką papryką.
7
Dodaj gorący rosół lub bulion (dolewaj go do momentu zakrycia składników).
8
Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny - lub do czasu, aż mięso będzie miękkie.
9
W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je na 1 łyżce masła.
10
Na koniec gotowania gulaszu dodaj do niego podsmażone pieczarki oraz koncentrat pomidorowy.
11
Na patelni po pieczarkach rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i cały czas mieszając chwilę podsmażaj.
12
Tak przygotowaną zasmażkę przełóż do garnka z gulaszem i dokładnie wymieszaj. Następnie zagotuj i gotowe.
13
Gulasz podajemy np. z kaszą gryczaną i pokrojonym kiszonym ogórkiem. Smacznego!
4 komentarze
Karolina14 sierpnia 2022 (23:47)
Przepyszny! na pewno przepis powtórzę nie raz <3
Polecajka16 sierpnia 2022 (19:24)
Bardzo dobre danie, ja dałam jednak więcej rosołu bo wole bardziej płynną konsystencje, coś jakby zupa gulaszowa. Polecam
4 komentarze
Przepyszny! na pewno przepis powtórzę nie raz <3
Bardzo dobre danie, ja dałam jednak więcej rosołu bo wole bardziej płynną konsystencje, coś jakby zupa gulaszowa. Polecam
mega pyszne
Z plackami ziemniaczanymi tez polecam.