Gulasz drobiowy z papryką

Szybki i aromatyczny gulasz z kurczaka z dodatkiem papryki i pomidorów. Idealny przepis na delikatny gulasz dla dzieci.

Ocena:

(0)
Gulasz drobiowy z papryką Gulasz drobiowy z papryką
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Gulasz drobiowy z papryką

Składniki:

  • 2 porcje piersi z kurczaka
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta papryki mielonej słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Następnie panierujemy każdy kawałek w mące kukurydzianej i obsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor.

  • 2

    Następnie przekładamy kurczaka do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy na niewielkim ogniu, gdy bulion będzie już lekko się gotował dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy.

  • 3

    Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pomidory sprzamy we wrzątku i obieramy ze skóry, następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do cebuli. Dusimy pomidory z cebulą przez kilka chwil. następnie doprawiamy je słodką papryką w proszku.

  • 4

    Pomidory z cebulą dodajemy do bulionu z mięsem i papryką. Na koniec zaprawiamy śmietaną i doprawiamy według uznania do smaku solą i pieprzem.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 26 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis