Grzybowy sos do makaronu

Kremowy, aromatyczny sos grzybowy na bazie pieczarek, idealnie pasuje do makaronu. Doskonała propozycja obiadu w stylu wegetariańskim.

Ocena:

(1)
Grzybowy sos do makaronu Grzybowy sos do makaronu
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Grzybowy sos do makaronu

Składniki:

  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ½ cebuli
  • 5 - 6 świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.

  • 2

    Dodaj oczyszczone i pokrojonew plastry pieczarki i podsmażaj wraz z cebulką. Dodaj też posiekany koperek.

  • 3

    Podlej po chwili bulionem i śmietanką. Przypraw sosem sojowym.

  • 4

    Gotuj na wolnym ogniu, aż sos się lekko zredukuje.


1 komentarz

Gregor Grzyb

24 września 2020 (10:17)

To chyba pieczarkowy sos a nie grzybowy? Czy za pieczarki mozna zamienic inne grzyby?

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Sosy

Autor: Justyna · 27 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis