Grzybowy sos do makaronu Grzybowy sos do makaronu

Grzybowy sos do makaronu

Kremowy, aromatyczny sos grzybowy na bazie pieczarek, idealnie pasuje do makaronu. Doskonała propozycja obiadu w stylu wegetariańskim.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ½ cebuli
  • 5 - 6 świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
  • 2
    Dodaj oczyszczone i pokrojonew plastry pieczarki i podsmażaj wraz z cebulką. Dodaj też posiekany koperek.
  • 3
    Podlej po chwili bulionem i śmietanką. Przypraw sosem sojowym.
  • 4
    Gotuj na wolnym ogniu, aż sos się lekko zredukuje.

1 komentarz

Gregor Grzyb 24 września 2020 (10:17)

To chyba pieczarkowy sos a nie grzybowy? Czy za pieczarki mozna zamienic inne grzyby?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty GrzybyObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis