Grecka zapiekanka z makaronem Grecka zapiekanka z makaronem

Grecka zapiekanka z makaronem

Grecka zapiekana z makaronem znana inaczej jako Pastitsio lub grecka lazania to niezwykle pyszne i sycące danie.

Średnia ocen: 0 (0)

Zdjęcie pochodzi ze strony gourmandelle.com

Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 ml czerwonego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu penne
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 200 g sera feta
  • Dekoracja:
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Mięso mielone należy podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę posiekać i dodać do mięsa, aby się zeszkliła. Dodajemy czerwone wino, pomidory i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy tak na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez około 10-15 min, co jakiś czas mieszając.
  • 3
    W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmażaj. Dodaj szybko mleko i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przez około 5 min cały czas energicznie mieszaj sos. najlepiej rózgą kuchenną, tak aby nie powstały grudki.
  • 4
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Natłuść naczynie żaroodporne i układaj na przemian: odrobinę makaronu, mięso, ponownie makaron, mięso i na sam wierzch sos beszamelowy. Rozdrobnij fetę i posyp nią zapiekankę. Zapiekaj przez około 30-40 minut w 180 stopniach.
  • 5
    Po upieczeniu posyp wierz zapiekanki posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KolacjaMakaronObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis