Grecka patelnia z ziemniakami i fetą Grecka patelnia z ziemniakami i fetą

Grecka patelnia z ziemniakami i fetą

Gracka patelnia to nic innego jak podpieczone ziemniaki w towarzystwie oliwek i fety. Możemy urozmaicić te danie dodając do niego cebulkę, paprykę, szpinak lub cukinię. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej małych)
  • 1 czerwona lub zwykła cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • 100 g sera feta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej i osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki schładzamy przelewając je zimną wodą. Następnie obieramy i przekrawamy je na ćwiartki. Jeśli masz duże ziemniaki to przekrój ćwiartki jeszcze na pół.
  • 2
    Cebulę i czosnek siekamy, szpinak odsączamy z nadmiaru wody.
  • 3
    Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i mocno ją rozgrzewamy, dodajemy ziemniaki i smażymy z każdej strony, tak aby były podpieczone, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy cebulkę i czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę i podsmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając, aby nam się nic nie przypaliło.
  • 4
    W tym czasie oliwki kroimy w plasterki i drobno kruszymy fetę. Dodajemy wszystko do ziemniaków i chwilę jeszcze podgrzewamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa KolacjaObiadPaprykaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis