Gracka patelnia to nic innego jak podpieczone ziemniaki w towarzystwie oliwek i fety. Możemy urozmaicić te danie dodając do niego cebulkę, paprykę, szpinak lub cukinię. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej i osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki schładzamy przelewając je zimną wodą. Następnie obieramy i przekrawamy je na ćwiartki. Jeśli masz duże ziemniaki to przekrój ćwiartki jeszcze na pół.
Cebulę i czosnek siekamy, szpinak odsączamy z nadmiaru wody.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i mocno ją rozgrzewamy, dodajemy ziemniaki i smażymy z każdej strony, tak aby były podpieczone, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy cebulkę i czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę i podsmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając, aby nam się nic nie przypaliło.
W tym czasie oliwki kroimy w plasterki i drobno kruszymy fetę. Dodajemy wszystko do ziemniaków i chwilę jeszcze podgrzewamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Skomentuj