Gołąbki z farszem drobiowym w sosie pomidorowym Gołąbki z farszem drobiowym w sosie pomidorowym

Gołąbki z farszem drobiowym w sosie pomidorowym

Mięso z indyka jest najbezpieczniejszym gatunkiem mięsa dla alergików, w dodatku jest najmniej kaloryczne.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

160,5 kcal/porcję

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • posiekany koperek
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 80 dag pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić.
  • 2
    Z główki kapusty zdejmować kolejno liście i wrzucać je partiami na wrzątek, gotować około 5 min.
  • 3
    Wyjąć, osączyć, wystudzić, usunąć nożem zgrubienia.
  • 4
    Do mięsa dodać kaszę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i koperek. Wymieszać.
  • 5
    Farsz nakładać na liście i zaginając boki, zwijać je w rulony. Gołąbki ułożyć w garnku jeden obok drugiego, wlać bulion, dusić pod przykryciem około 1h.
  • Sos:
  • 1
    Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić. Na oliwie zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pomidory, dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze chwilę. Gołąbki polać sosem i podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne IndykKapustaObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis