Domowy smalec z białek fasoli jest rewelacyjny w smaku i co najważniejsze można go jeść bezkarnie.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest by jej nie przegotować.
Cebulę kroimy na drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Rozpuszczamy na patelni masło klarowane i podsmażamy cebulę z jabłkiem. Dodajemy połowę przypraw, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy (uważamy, aby nic się nie przypaliło).
Fasolę odcedzamy z zalewy i miksujemy w blenderze na gładką masę.
Do masy z fasoli dodajemy kaszę, cebulkę z jabłkiem i drugą część przypraw. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Smalec przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub szklanym naczyniu.
1 komentarz
Dagmara
24 listopada 2019 (20:16)
Uwielbiam! To genialne smakuje z razowym chlebem.