Fit smalec z fasoli

Domowy smalec z białek fasoli jest rewelacyjny w smaku i co najważniejsze można go jeść bezkarnie.

Ocena:

(1)
Fit smalec z fasoli Fit smalec z fasoli
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

1

Poziom trudności

Łatwy


Fit smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) białej fasoli
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 średnie jabłko
  • 1 cebula
  • Przyprawy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest by jej nie przegotować.

  • 2

    Cebulę kroimy na drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  • 3

    Rozpuszczamy na patelni masło klarowane i podsmażamy cebulę z jabłkiem. Dodajemy połowę przypraw, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy (uważamy, aby nic się nie przypaliło).

  • 4

    Fasolę odcedzamy z zalewy i miksujemy w blenderze na gładką masę.

  • 5

    Do masy z fasoli dodajemy kaszę, cebulkę z jabłkiem i drugą część przypraw. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

  • 6

    Smalec przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub szklanym naczyniu.


1 komentarz

Dagmara

24 listopada 2019 (20:16)

Uwielbiam! To genialne smakuje z razowym chlebem.

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Przetwory

Autor: JagodaGotuje · 22 lutego 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis