Zakwas żytni Zakwas żytni

Zakwas żytni

Chcesz upiec chleb na zakwasie i zastanawiasz się jak zrobić zakwas żytni na chleb? Jest to chyba najprostszy przepis na zakwas. Jedyne czego potrzebujesz to mąką żytnia razowa typ 2000 i woda.

Średnia ocen: 0 (0)

Przygotowanie tego zakwasu trwa 6 dni. Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie o tej samej porze. Od 3 dnia karmimy zakwas już dwa razy dziennie co 12 godzin.

Czas przygotowania

6h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 800 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 800 ml woda niechlorowana

Sposób przygotowania

  • DZIEŃ 1:
  • 1
    200g mąki (koniecznie żytniej razowej) wymieszaj w szklanym naczyniu np. słoiku z 200g wody (niechlorowana) w temp. pokojowej. Powinna powstać bardzo gęsta papka. Odstaw ją na 24h w temp. 24-27 stopni C np. przy ciepłym kaloryferze. Nie przykrywamy niczym.
  • DZIEŃ 2:
  • 1
    Bierzemy 100g mikstury z dnia poprzedniego (resztę możemy wyrzucić), 100 g mąki, 100 g wody. wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ponownie na 24h w temp. 24-27 stopni C.
  • DZIEŃ 3:
  • 1
    Bierzemy 100g mikstury z dnia 2, 100 g mąki żytniej, 100 g wody. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 12 h w temp. 24-27 stopni C.
  • DZIEŃ 4-6:
  • 1
    Powtarzamy karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem w odstępach 12 godzinnych.
  • DZIEŃ 7:
  • 1
    Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo Przetwory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis