Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę

Moc zdrowych, zielonych pomidorów w postaci sałatki na zimowe dni szczelnie zamknięta w słoiczkach.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

1h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebule
  • sól do oprószenia
  • Zalewa:
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziarenek (4-5) ziela angielskie
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania

  • 1
    Pomidory i cebulę pokroić w cienkie krążki. Wymieszaj i oprósz solą. Odstawić na około 1 godzinę.
  • 2
    Marynata: Do wody wlać ocet, wymieszać. Posłodzić, wrzucić przyprawy i zagotować.
  • 3
    Następnie pomidory z cebulą należy przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać je od razu gorącą marynatą i szczelnie zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić.

3 komentarze

Kama 22 listopada 2019 (19:52)

Bardzo podobna sałatkę, tylko z dodatkiem papryki robiła moja prababcia. Pyszna jest taka sałatka.

Ola 26 listopada 2019 (22:06)

Rewelacja

Bożena 27 listopada 2019 (14:23)

Nigdy nie robiłam i nie próbowałam takiej sałatki z zielonych pomidorów. Raczej w moim rejonie to niespotykana sałatka. Na przyszły rok o ile nie zapomnę to z ciekawości zrobię.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przetwory Pomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis