Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę

Moc zdrowych, zielonych pomidorów w postaci sałatki na zimowe dni szczelnie zamknięta w słoiczkach.

Ocena:

(3)
Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę
Czas przygotowania

1h 20min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Sałatka z zielonych pomidorów – na zimę

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebule
  • sól do oprószenia
  • Zalewa:
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziarenek (4-5) ziela angielskie
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pomidory i cebulę pokroić w cienkie krążki. Wymieszaj i oprósz solą. Odstawić na około 1 godzinę.

  • 2

    Marynata: Do wody wlać ocet, wymieszać. Posłodzić, wrzucić przyprawy i zagotować.

  • 3

    Następnie pomidory z cebulą należy przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać je od razu gorącą marynatą i szczelnie zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić.


3 komentarze

Kama

22 listopada 2019 (19:52)

Bardzo podobna sałatkę, tylko z dodatkiem papryki robiła moja prababcia. Pyszna jest taka sałatka.

Ola

26 listopada 2019 (22:06)

Rewelacja

Bożena

27 listopada 2019 (14:23)

Nigdy nie robiłam i nie próbowałam takiej sałatki z zielonych pomidorów. Raczej w moim rejonie to niespotykana sałatka. Na przyszły rok o ile nie zapomnę to z ciekawości zrobię.

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Przetwory

Autor: Benia · 22 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis