Grzyby w occie Grzyby w occie

Grzyby w occie

Sekretem przepisu jest oczywiście zalewa octowa do grzybów. Nie ma chyba lepszego sposobu na zachowanie smaku grzybów, niż robiąc przetwory z naszych ulubionych grzybów.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg ulubionych małych grzybów (np. podgrzybki, borowiki, kurki itd.)
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • odrobina soli
  • Zalewa octowa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • gorczyca
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Grzyby oczyść i umyj.
  • 2
    Przełóż je do garnka, zalej niewielką ilością wody (tak aby je zakryła), posól i obgotowuj przez około 10 minut.
  • 3
    Przygotuj zalewę: przygotuj drugi garnek i wlej do niego wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy i zagotuj.
  • 4
    Przygotuj słoiczki, dokładnie je umyj i wyparz lub wstaw na kilka sekund do mikrofalówki.
  • 5
    Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą.
  • 6
    Przełóż je do słoiczków i zalej gorącą marynatą octową i szczelnie zamknij.
  • 7
    Obróć słoiki do góry denkami i odstaw.

3 komentarze

Jan 24 listopada 2019 (10:51)

Takie grzybki to uwielbiam

Grzegorz 24 listopada 2019 (20:18)

Klasyka. Idealne do wódeczki na imieniny 😀 pamiętacie?

Bożena 27 listopada 2019 (14:21)

Uwielbiam grzybki w occie! w tym roku to się ich narobiłam 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przetwory Grzyby

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis