Fit gołąbki z kurczaka

Gołąbki są z mięsa drobiowego z użyciem kapusty włoskiej i brązowego ryżu, a smakują jak u babci 🙂

Ocena:

(0)
Fit gołąbki z kurczaka Fit gołąbki z kurczaka
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Zaawansowany


Fit gołąbki z kurczaka

Składniki:

  • 100 gram brązowego ryżu
  • 12 liści kapusty włoskiej
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 gram mięsa mielonego drobionego (poproś w sklepie mięsnym, aby zmielili Ci pierś z kurczaka, jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa możesz kupić pierś i zmielić ją samodzielnie)
  • koperek
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż 1 cebulę pokrojoną w kostkę.

  • 2

    Do cebuli dodaj czosnek i mięso. Podsmaż wszystko, a po chwili dodaj ryż. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

  • 3

    Z kapusty wyciąć głąb, a liście ostrożnie porozdzielać. Liście, umyj i wrzuć je do gotującej się wody z solą. Po około 5 minutach powinny zmięknąć, wtedy wyjmij liście i nie wylewaj wody (będzie jeszcze potrzebna).

  • 4

    Farsz układać na liściach kapusty, zawinąć boki do środka, a następnie zwijać na rulon. Dno garnka wyłóż paroma liśćmi kapusty i ułóż gołąbki. Zalej gołąbki wodą, w której gotowała się kapusta ponad powierzchnię gołąbków. Zostaw trochę wody na sos. Gotuj gołąbki ok. 40-60 minut, aż kapusta zmięknie.

  • 5

    Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj przecier i podlej resztą wody, w której gotowała się wcześniej kapusta. Sos dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem i jogurtem.  Gotowe gołąbki podawaj na gorąco polane sosem. Udekoruj listkami bazylii.


Skomentuj


Kuchnia: GreckaPolskaŚródziemnomorska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Marek · 30 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis