Gołąbki są z mięsa drobiowego z użyciem kapusty włoskiej i brązowego ryżu, a smakują jak u babci 🙂
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż 1 cebulę pokrojoną w kostkę.
Do cebuli dodaj czosnek i mięso. Podsmaż wszystko, a po chwili dodaj ryż. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Z kapusty wyciąć głąb, a liście ostrożnie porozdzielać. Liście, umyj i wrzuć je do gotującej się wody z solą. Po około 5 minutach powinny zmięknąć, wtedy wyjmij liście i nie wylewaj wody (będzie jeszcze potrzebna).
Farsz układać na liściach kapusty, zawinąć boki do środka, a następnie zwijać na rulon. Dno garnka wyłóż paroma liśćmi kapusty i ułóż gołąbki. Zalej gołąbki wodą, w której gotowała się kapusta ponad powierzchnię gołąbków. Zostaw trochę wody na sos. Gotuj gołąbki ok. 40-60 minut, aż kapusta zmięknie.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj przecier i podlej resztą wody, w której gotowała się wcześniej kapusta. Sos dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem i jogurtem. Gotowe gołąbki podawaj na gorąco polane sosem. Udekoruj listkami bazylii.
Skomentuj