Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Najprostszy przepis na ciasto pierogowe i przepyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera. Niezapomniany smak!

Ocena:

(0)
Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

10

Poziom trudności

Średni

Kalorie

337 kcal/porcję


Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 40 dag chudego białego sera
  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.

  • 2

    Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć. Jeszcze gorącą kaszę wymieszać białym serem, posiekanym koperkiem, cebulą i przyprawami. Spróbować farszu i jeśli trzeba to jeszcze doprawić do smaku.

  • 3

    Z przesianej mąki i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, dolewając po trochu ciepłej wody.

  • 4

    Dodać olej i wyrabiać do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

  • 5

    Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykroić za pomocą szklanki krążki. Nakładać na środek farsz i zlepiać brzegi, formując pierogi.

  • 6

    W większym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i wrzucać partiami na wrzątek po pare pierogów. Gotować 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 18 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis