Najprostszy przepis na ciasto pierogowe i przepyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera. Niezapomniany smak!
Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć. Jeszcze gorącą kaszę wymieszać białym serem, posiekanym koperkiem, cebulą i przyprawami. Spróbować farszu i jeśli trzeba to jeszcze doprawić do smaku.
Z przesianej mąki i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, dolewając po trochu ciepłej wody.
Dodać olej i wyrabiać do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykroić za pomocą szklanki krążki. Nakładać na środek farsz i zlepiać brzegi, formując pierogi.
W większym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i wrzucać partiami na wrzątek po pare pierogów. Gotować 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.
Skomentuj