Danie z gara Danie z gara

Danie z gara

Boczek ziemniaki i pieczarki.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500g boczku surowego
  • 250g pieczarek
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • pietruszka zielona
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka
  • majeranek według uznania
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania

  • 1
    Boczek pokroić w większą kostkę, dodać: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, odrobinę oleju. Wymieszać i odłoży na noc do lodówki.
  • 2
    Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w pół plastry cebulę, resztę czosnku, odrobinę soli i dusić parę minut.
  • 3
    Teraz dodajemy czerwoną słodką paprykę w proszku i chwilę podgrzewamy. Czas na boczek, wszystko razem mieszamy i dusimy kilka minut.
  • 4
    W międzyczasie myjemy i kroimy w ćwiartki pieczątki. Wrzucamy je do gara z mięsem i dalej dusimy.
  • 5
    Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry. Gdy mięso i pieczarki są już prawie gotowe dodajemy ziemniaki doprawiamy według uznania mieszamy i dusimy do miękkości.
  • 6
    Na koniec wrzucamy posiekaną zieloną pietruszkę mieszamy i przekładamy na talerz. Ja to danie podałam z swojską kiszoną kapustą. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy wszystko co jakiś czas wodą. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis