Nie każdy przepada za brukselką, jednak ta zapiekanka z dodatkiem wędzonego łososia i sera mozzarella jest ta obłędna w smaku, że nie ma lepszego sposobu, aby polubić brukselkę.
Średnia ocen: 0(0)
45min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
600 g brukselki
250 g mozzarelli
1 cebula
200 g wędzonego łososia
3 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
szczypta suszonego oregano
250 g śmietanki 30%
4 jajka
doniczka świeżej kolendry
sok wyciśnięty z ½ limonki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną oliwy.
2
Brukselki umyj, osusz i przekrój na połówki.
3
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je razem na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj brukselki, sól oraz pieprz i smaż ok. 6 minut. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone w paski i suszone oregano. Wymieszaj drewnianą łopatką. Przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i odstaw, aby przestygło.
4
W tym czasie wymieszaj w misce jajka ze śmietanką (zrób to za pomocą trzepaczki) i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą zalej brukselkę z dodatkami.
5
Na koniec wykładamy porwaną mozzarellę i kawałki łososia. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Całość po upieczeniu delikatnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz