Chili con carne Chili con carne

Chili con carne

Najlepsze według mnie danie kuchni meksykańskiej, czyli chili con carne. Obowiązkowo z dużą ilością limonki, kolendry i papryczki chilli! Danie te, zawsze idealnie sprawdza się jako ciepły posiłek na imprezach.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • świeża kolendra
  • limonka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania

  • 1
    Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dużej patelni.
  • 2
    Następnie dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Gdy wszystko nam się ładnie podsmaży, przekładamy na talerz.
  • 3
    Na tej samej patelni na której przed chwilą smażyliśmy boczek z cebulą, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy i przyprawę chili. Mieszamy.
  • 4
    Po chwili dodajemy pomidory z puszki startą skórkę z limonki i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 5
    W tym czasie należy pokroić w większą kostkę paprykę i odcedzić fasolę. Po 40 minut dodajemy je do mięsa i jeszcze chwilkę gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 6
    Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza i obficie dekorujemy posiekaną kolendrą.

1 komentarz

Patrycja K. 3 stycznia 2020 (07:50)

Nigdy nie jadłam a wyglada na coś bardzo dobrego

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis