Chaczapuri adżarskie z jajkiem (Thermomix)

Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych dań z Gruzji. Jest to bardzo syta potrawa w formie łódeczek z ciasta drożdżowego z jajkiem na środku.

Ocena:

(0)
Chaczapuri adżarskie z jajkiem (Thermomix) Chaczapuri adżarskie z jajkiem (Thermomix)
Czas przygotowania

1h 45min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Chaczapuri adżarskie z jajkiem (Thermomix)

Składniki:

  • 100 g wody
  • 2 jajka
  • 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 125 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.

  • 2

    Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić 3 min/Interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

  • 3

    Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
    Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę i fetę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  • 4

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg, następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.

  • 5

    Chaczapuri uformować dłońmi w łódki, następnie nałożyć do każdego chaczapuri po połowie farszu serowego.
    Piec 13-15 min (250°C).

  • 6

    Chaczapuri wyjąć z piekarnika, za pomocą widelca przemieszać wnętrze, tak, aby farsz serowy połączył się z ciastem.

  • 7

    Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika na 1-2 min (250°C), aby białko jajka lekko się ścięło.
    Chaczapuri podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Skomentuj


Kuchnia: Orientalna

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 30 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis