Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych dań z Gruzji. Jest to bardzo syta potrawa w formie łódeczek z ciasta drożdżowego z jajkiem na środku.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić 3 min/Interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę i fetę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg, następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
Chaczapuri uformować dłońmi w łódki, następnie nałożyć do każdego chaczapuri po połowie farszu serowego.
Piec 13-15 min (250°C).
Chaczapuri wyjąć z piekarnika, za pomocą widelca przemieszać wnętrze, tak, aby farsz serowy połączył się z ciastem.
Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika na 1-2 min (250°C), aby białko jajka lekko się ścięło.
Chaczapuri podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Skomentuj