Genialny przepis na bezglutenowe kotlety z buraka i aromatyczną mięta. Chrupkości im nada podprażony słonecznik.
Buraki obierz o zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do miski.
Na suchej patelni podpraż słonecznik.
Ser kozi i cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięte posiekaj. Wszystko przełóż do miski z tartymi burakami i prażonymi nasionami słonecznika.
Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Część uzyskanej mąki przesyp do osobnego talerza na panierkę.
Do tak przygotowanych składników wbij jajka, dodaj otrzymaną z płatków mąkę, oliwę z oliwek, dopraw pieprzem oraz solą. Masę dokładnie wymieszaj ręką.
Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w pozostałej mące z płatków owsianych, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Kotlety piecz przez ok. 40 minut w 200 stopni C.
2 komentarze
Michał
30 września 2019 (11:56)
to będzie dziś pomysł na obiad dla mojej rodziny, buraki przemycone w kotlecie to fortel jakich mało dla moich dzieci 🙂
Justyna
1 października 2019 (12:57)
Pyszne!!! Dziś robiłam na obiad, dzieci wzięły dokładkę 🙂