Buraczane kotleciki z kozim serem

Genialny przepis na bezglutenowe kotlety z buraka i aromatyczną mięta. Chrupkości im nada podprażony słonecznik.

Ocena:

(2)
Buraczane kotleciki z kozim serem Buraczane kotleciki z kozim serem
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Buraczane kotleciki z kozim serem

Składniki:

  • 4 buraki (około 400 gram)
  • 120 gram sera koziego pleśniowego
  • 130 g płatków owsianych górskich (bezglutenowych)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Buraki obierz o zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do miski.

  • 2

    Na suchej patelni podpraż słonecznik.

  • 3

    Ser kozi i cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięte posiekaj. Wszystko przełóż do miski z tartymi burakami i prażonymi nasionami słonecznika.

  • 4

    Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Część uzyskanej mąki przesyp do osobnego talerza na panierkę.

  • 5

    Do tak przygotowanych składników wbij jajka, dodaj otrzymaną z płatków mąkę, oliwę z oliwek, dopraw pieprzem oraz solą. Masę dokładnie wymieszaj ręką.

  • 6

    Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w pozostałej mące z płatków owsianych, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

  • 7

    Kotlety piecz przez ok. 40 minut w 200 stopni C.


2 komentarze

Michał

30 września 2019 (11:56)

to będzie dziś pomysł na obiad dla mojej rodziny, buraki przemycone w kotlecie to fortel jakich mało dla moich dzieci 🙂

Justyna

1 października 2019 (12:57)

Pyszne!!! Dziś robiłam na obiad, dzieci wzięły dokładkę 🙂

Skomentuj


Kuchnia: BezglutenowaDietetycznaWegetariańska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: ewa · 30 września 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis