Bigos Bigos

Bigos

Przepis krok po kroku na tradycyjny bigos domowy z kiszonej kapusty z kiełbasą.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

2h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • 2 kiełbasy zwyczajne
  • 300 g łopatki wieprzowej lub cielęcej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 nasiona jałowca
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina

Sposób przygotowania

  • 1
    Grzyby namocz w letniej wodzie (500 ml) najlepiej przez noc! Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez około 30 min. Następnie należy je odsączyć i pokroić w drobne paseczki. Wywar z grzybów zachować.
  • 2
    Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna to przepłucz kapustę pod bieżącą wodą, odsącz z nadmiaru wody, a następnie poszatkuj. Przełóż ją do garnka, zalej wrzącą wody, tylko do momentu, aby woda przykryła kapustę. Gotuj do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
  • 3
    Białą kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, tak jak w przypadku kiszonej - tylko do momentu aby woda przykryła kapustę. Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości - około 30 minut.
  • 4
    Gdy kapusty się ugotują, należy je odcedzić i przełożyć do jednego garnka. Dodać pokrojone grzyby i wywar z grzybów oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona jałowca.
  • 5
    Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie tłuszczu, wrzuć do garnka z kapustą.
  • 6
    Pozostałe mięso również pokrój w kostkę, przysmaż je na tłuszczu z boczku, dopraw sola i koncentratem. Po obsmażeniu dodaj do kapusty.
  • 7
    Na tej samej patelni należy podsmażyć pokrojoną cebulę i kiełbasę. Dodaj do kapusty.
  • 8
    Śliwki pokrój w paski i dodaj do garnka z kapustą i mięsem. Dodaj wino i jeśli trzeba odrobinę wody. Garnek przykryj, pozostawiając małą szczelinę. Bigos powinien gotować się na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Często mieszaj, bigos nie może się przypalić! Jeśli byłoby za dużo płynu to należy tak długo gotować, aby odparował.
  • 9
    Ugotowany bigos przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
  • 10
    Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na drugi dzień po ugotowaniu, należy go ponownie podgrzać, aby jeszcze raz przeszedł smakiem. Najlepiej smakuje na 3 dzień.
  • Wskazówka:
  • 1
    Bigos można mrozić lub lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

1 komentarz

Bernardetta 23 grudnia 2019 (19:08)

No to bigos właśnie został zrobiony! Dziękuje za wspaniały przepis na bigosik!!!!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne GrzybyKapustaObiadWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis