Babka ziemniaczana

Oto przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z babcinego przepisu! Babkę ziemniaczaną w naszym domu podaje się z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub surówką. Na drugi dzień kroimy ją w plasterki i podsmażamy na patelni… to dopiero pychota!

Ocena:

(0)
Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

10

Poziom trudności

Średni


Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego lub parzonego
  • około 200 g kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • Przyprawy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Do pieczenia
  • bułka tarta
  • masło

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj z cebulą na tarce z drobnymi oczkami.

  • 2

    Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.

  • 3

    Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Dokładnie wymieszaj.

  • 4

    Babkę przełóż do formy wielkości około 22/22 (możesz też przelać do dwóch mniejszych keksówek).
    Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez około 1 godzinę lub do suchego patyczka.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 22 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis