Oto przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z babcinego przepisu! Babkę ziemniaczaną w naszym domu podaje się z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub surówką. Na drugi dzień kroimy ją w plasterki i podsmażamy na patelni… to dopiero pychota!
Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj z cebulą na tarce z drobnymi oczkami.
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
Babkę przełóż do formy wielkości około 22/22 (możesz też przelać do dwóch mniejszych keksówek).
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez około 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Skomentuj