Sprawdzony przepis na genialną sałatkę szwedzką, która idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Sałatka szwedzka idealnie sprawdzi się zwłaszcza zimową porą, gdy chcemy poczuć jeszcze smak lata.
Średnia ocen: 5(2)
45min
Czas przygotowania
10
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
SAŁATKA
2,5 kg ogórków gruntowych
0,5 szklanki soli
8 szklanek wody
0,5 kg marchwi
ZALEWA:
3 szklanki wody
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
Dodatki do każdego słoika:
po 2 ziarenka pieprzu czarnego
po 2 ziarenka ziela angielkiego
po 1 liściu laurowym
0,5 łyżeczki gorczycy
1 pęczek koperku
Słoiki:
10 słoików o pojemności 330 ml
Sposób przygotowania
1
Ogórki należy dokładnie umyć. Ogórków nie obieramy! Należy je pokroić w plasterki przy pomocy mandoliny lub noża. Odcinamy i wyrzucamy końce. Jeśli użyjesz noża to plasterki powinny mieć grubość około 1-1,5 mm.
2
Marchewkę również dokładnie umyj, odetnij końce, obierz i pokrój w plasterki.
3
Namaczanie ogórków: sól rozpuścić w zimnej wodzie, dodać ogórki i odstawić na 1-3 godzin (pod przykryciem). Nie odkładaj ogórków do lodówki, ani nie wystawiaj na nasłonecznione miejsce. Po upływie czasu należy odsączyć górki na sitku (wodę wylewamy, a ogórki przekładamy do miski).
4
Przygotuj słoiki: Każdy słoiki powinien być bardzo dokładnie umyty i wyparzony. Tak samo zakrętki. Do każdego słoika wkładamy: ogórki, kilkanaście plastrów marchewki oraz gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gałązkę koperku. Ważne, aby wypełnić prawie cały słoiki, jednak nie upychać mocno składników, by zalewa mogła swobodnie wypełnić przestrzenie między plasterkami ogórków i marchwi.
5
Zalewa: wszystkie składniki na zalewę dokładnie wymieszaj, zagotuj i zalej przygotowane słoiki.
6
Tak przygotowane słoiki, dobrze zakręć i pasteryzuj w szerokim garnku. Na dno garna połóż płócienna ściereczkę i wypełnij garnek wodą do ok. 3/4 wysokości słoików. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Należy ustawić średni ogień i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień. Czas pasteryzowania - 10 minut.
7
Gotowe słoiki wyłóż do góry dnem i pozostaw tak do ostudzenia.
8
Przechowujemy w zacienionym, chłodnym pomieszczeniu bez wilgoci. Pierwszy słoiki możemy już otworzyć po tygodniu od zrobienia.
2 komentarze
uwielbiam
Sprawdzony przepis polecam wszystkim.