Sałatka szwedzka Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Sprawdzony przepis na genialną sałatkę szwedzką, która idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Sałatka szwedzka idealnie sprawdzi się zwłaszcza zimową porą, gdy chcemy poczuć jeszcze smak lata.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • SAŁATKA
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 szklanki soli
  • 8 szklanek wody
  • 0,5 kg marchwi
  • ZALEWA:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • Dodatki do każdego słoika:
  • po 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • po 2 ziarenka ziela angielkiego
  • po 1 liściu laurowym
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1 pęczek koperku
  • Słoiki:
  • 10 słoików o pojemności 330 ml

Sposób przygotowania

  • 1
    Ogórki należy dokładnie umyć. Ogórków nie obieramy! Należy je pokroić w plasterki przy pomocy mandoliny lub noża. Odcinamy i wyrzucamy końce. Jeśli użyjesz noża to plasterki powinny mieć grubość około 1-1,5 mm.
  • 2
    Marchewkę również dokładnie umyj, odetnij końce, obierz i pokrój w plasterki.
  • 3
    Namaczanie ogórków: sól rozpuścić w zimnej wodzie, dodać ogórki i odstawić na  1-3  godzin (pod przykryciem). Nie odkładaj ogórków do lodówki, ani nie wystawiaj na nasłonecznione miejsce. Po upływie czasu należy odsączyć górki na sitku (wodę wylewamy, a ogórki przekładamy do miski).
  • 4
    Przygotuj słoiki: Każdy słoiki powinien być bardzo dokładnie umyty i wyparzony. Tak samo zakrętki. Do każdego słoika wkładamy: ogórki, kilkanaście plastrów marchewki oraz gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gałązkę koperku. Ważne, aby wypełnić prawie cały słoiki, jednak nie upychać mocno składników, by zalewa mogła swobodnie wypełnić przestrzenie między plasterkami ogórków i marchwi.
  • 5
    Zalewa: wszystkie składniki na zalewę dokładnie wymieszaj, zagotuj i zalej przygotowane słoiki.
  • 6
    Tak przygotowane słoiki, dobrze zakręć i pasteryzuj w szerokim garnku. Na dno garna połóż płócienna ściereczkę i wypełnij garnek wodą do ok. 3/4 wysokości słoików. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Należy ustawić średni ogień i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień. Czas pasteryzowania - 10 minut.
  • 7
    Gotowe słoiki wyłóż do góry dnem i pozostaw tak do ostudzenia.
  • 8
    Przechowujemy w zacienionym, chłodnym pomieszczeniu bez wilgoci. Pierwszy słoiki możemy już otworzyć po tygodniu od zrobienia.

2 komentarze

ewa 25 września 2019 (13:23)

uwielbiam

Hanna 16 grudnia 2019 (23:07)

Sprawdzony przepis polecam wszystkim.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przetwory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis