Żurek z ziemniakami Żurek z ziemniakami

Żurek z ziemniakami

Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami to danie nie tylko typowo wielkanocne, ale pyszna zupa na każdy inny dzień. Podawana z boczkiem i jajkiem na twardo jest bardzo sycąca i niezwykle wyrazista w smaku. Zasmakuje każdemu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 włoszczyzna
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 500 ml żurku (zakwasu)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 6 jaj ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania

  • 1
    Warzywa z włoszczyzny dokładnie myjemy, obieramy. Marchew kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy warzywa do większego garna i zalewamy je wodą (około 2l). Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 min.
  • 2
    Następnie dodajemy kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili dodaj pokrojony w kosteczkę i lekko podsmażony na patelni boczek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec dodajemy majeranek oraz doprawiamy mielonym pieprzem i solą.
  • 3
    Po chwili wyciągamy kiełbasę i kroimy ją w plasterki i wkładamy ponownie do zupy.
  • 4
    Teraz kolej na dodanie zakwasu. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy ewentualnie majerankiem, solą i pieprzem. Podajemu z jajkami ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis