Zupa cebulowa

Zupy Kuchnia: Francuska Autor:

Zapiekana cebulowa z grzankami i serem, to tradycyjna potrawa pochodząca z Francji, ale warto zaznaczyć, że i w Polsce mamy swój własny sposób przygotowania tego dania. Francuska wersja zupy cebulowej zachwyca swoją wyrafinowaną nutą, którą zawdzięcza delikatnemu smakowi wina, użytego do duszenia cebuli.

6 porcji
Zaawansowany
Kalorie: 170 kcal w 100 g zupy

Niezbędne akcesoria

  • Garnek o pojemności 4 litrów
  • Żaroodporne naczynie do zapiekania
  • Patelnia
  • Tarka o grubych oczkach

Składniki

  • 1 kg cebuli zwyczajnej (około 5 cebul)
  • 75 g masła klarowanego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 3/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe

Składniki

Grzanki

  • 1/3 długiej bagietki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera typu parmezan

Sposób przygotowania

Cebulę pokrój w półksiężyce, niezbyt cienko gdyż w procesie karmelizacji cebula bardzo się kurczy i jest miękka.
W garnku rozgrzej 75 g masła klarowanego.
Do rozpuszczonego masła dodaj cebulę. Na średnim ogniu, bez przykrycia, podsmażaj cebulę przez około 20 min regularnie mieszając drewnianą łyżką co kilka minut.
Gdy cebula zmięknie, dodaj sól, cukier oraz listki laurowe. Następnie kontynuuj smażenie przez kolejne 20 min.
Po około 20 min cebula powinna nabrać złocistej barwy, puścić sok, a jej objętość jeszcze powinna się zmniejszy. Wtedy dodaj do niej świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Dokładnie wymieszaj cebulę i kontynuuj smażenie, regularnie mieszając w garnku.
Po około 10 min wlej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina. Następnie dokładnie wymieszaj zupę i gotuj ją przez kilka minut bez przykrycia, aż większość alkoholu odparuje.
Gdy alkohol po paru minutach odparuje dodaj 500 ml bulionu wołowego. Ta ilość bulionu sprawi, że zupa będzie dosyć gęsta. Jeśli preferujesz bardziej płynną konsystencję, możesz śmiało dolać więcej bulionu według własnego uznania.
Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę przez 30 min na małej mocy palnika. Zupa powinna jedynie lekko „mrugać” a nie intensywnie bulgotać. Po upływie 30 min zupa jest już właściwie gotowa do podania, jednak w tym przepisie podamy ją w oryginalnej wersji zapieczonej z grzankami.
Bagietkę pszenną pokrój na cienkie kromki i delikatnie posmaruj każdą z obu stron oliwą z oliwek.
Następnie rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Umieść kawałki bagietki na gorącej patelni i podsmaż z obu stron aż uzyskają złoty kolor.
Zupę cebulową umieść w naczyniu do zapiekania. Najlepiej w żeliwnej głębokiej patelni lub żeliwnym garnku.
Do zupy wrzuć grzanki, a na grubych oczkach zetrzyj ser i posyp nim wierzch zupy z grzankami.
Umieść naczynie z zupą cebulową w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Postaw zupę na środkowej półce i ustaw opcję grzania od góry. Po 5 min ser powinien być już zapieczony, wtedy można ostrożnie wyjąć naczynie z gotową do podania zupą. Smacznego
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis