Zupa minestrone prawdziwy włoski przepis

Zupy Kuchnia: Włoska Autor:

Minestrone, zupa pochodząca z włoskiej kuchni, swoją nazwę zawdzięcza słowu „minestra,” co po prostu oznacza „zupa” po włosku. To aromatyczne danie z bogactwem warzyw, które zazwyczaj obejmuje cukinię, pomidory, fasolkę, makaron, seler naciowy i marchewkę. Jest to prawdziwa skarbnica witamin! Jeżeli poszukujecie smacznego posiłku, który obfituje w wiele warzyw, to minestrone jest strzałem w dziesiątkę.

zupa minestrone
6 porcji
Średnie

Niezbędne akcesoria

  • Garnek

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (pokrojone w plasterki)
  • 1 seler naciowy (pokrojony na niewielkie kawałki)
  • 1 mała cukinia (pokrojona na niewielkie kawałki)
  • 4 pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę)
  • 100 g świeżej kapusty włoskiej (drobno pokrojonej)
  • 140 g fasolki szparagowej (pokrojonej na mniejsze kawałki)
  • 200 g fasoli białej z puszki (najlepiej Cannellini)
  • 150 gram makaronu typu muszelki
  • 40 gram sera pecorino romano (dostępny często w Lidlu) lub parmezanu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Odrobina oregano
  • Odrobina tymianku
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę. Smaż na małym ogniu przez 5 min, aż cebula będzie miękka.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę, seler, cukinię i pomidory. Całość zamieszaj.
Po chwili dodaj kapustę włoską oraz fasolkę szparagową. Smaż bez przykrycia przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dolej bulion i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 7 min, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodaj 200 g białej fasoli z puszki i gotuj jeszcze przez 5 min na małym ogniu.
Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy, starty na grubych oczkach ser pecorino. Dopraw do smaku jeszcze solą, pieprz, oregano i tymiankiem. Zamieszaj.
Zupę podaj z ugotowanym wcześniej makaronem oraz natką pietruszki. Bezpośrednio do talerza możesz zetrzeć jeszcze trochę sera pecorino lub parmezanu.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

3 komentarze

Paweł 10 czerwca 2021 (22:23)

jedna z moich ulubionych zup

Karol 16 listopada 2023 (23:12)

Dawno nie jedliśmy tak bogatej w smak zupy. Bardzo dobrze zrównoważone smaki, podobnie jak zupa minestrone Magdy Gessler.

Anna 12 lutego 2024 (12:53)

ja gdzies dostalam przepis z Krety na tę zupę, z tym że tam wśród skladnikow jest fasola biała, ciecierzyca i jakaś podobna do czerwonej:) Jeszcze jej nie ugotowałam bo wedlug Kreciarzy trzeba namoczyć fasole i ciecierzycę i gotować a nie gotowce 🙂 Wiec wiecej roboty!!!

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis