Zupa krem z kukurydzy z puszki

Szybka i prosta zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem! Rozgrzewa, syci i pysznie smakuje.

Ocena:

(2)
Zupa krem z kukurydzy z puszki Zupa krem z kukurydzy z puszki
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

5

Poziom trudności

Łatwy


Zupa krem z kukurydzy z puszki

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 700 g kukurydzy z puszki
  • 400 ml mleczka kokoswego
  • 600 g pasternaka lub pietruszki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1/2 l wody
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżeczek ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pasternaka lub korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Następnie kroimy na grubsze plastry. Zalewamy je w garnku bulionem, dodajemy kukurydzę (bez zalewy) i posiekaną drobno papryczkę chilli.

  • 2

    Następnie gotujemy wszytko na niedużym ogniu do miękkości – około 30 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe, starty imbir i kurkumę.

  • 3

    Miksujemy po chwili wszystko na gładki krem. Jeśli mamy dużo łupin z kukurydzy z którymi blender sobie nie poradził należy przecedzić zupę przez sito. Jeśli zupa jest dla nas zbyt gęsta to wlewamy na sito trochę przegotowanej wody – wówczas łatwiej przetrzemy zupę i troszkę rozrzedzimy.

  • 4

    Na patelni podpraż ziarna słonecznika. Zupę dopraw jeszcze do smaku i rozlej do miseczek. Posyp każdą porcję podprażonym słonecznikiem lub optymalnie możesz podać ją również z groszkiem ptysiowym.


2 komentarze

Sonia

24 września 2020 (10:11)

lubie zupy krem, z kukurydzy jeszcze nie jadlam. Widze, ze w przepisie uzyto soli. Czy bez soli bedzie tez smaczna?

Maja

23 grudnia 2020 (13:10)

polecam

Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Zupy

Autor: Justyna · 31 sierpnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis