Zupa curry z batatami

Zupy Kuchnia: Orientalna Autor:

Oto przepis na aromatyczną i szybką w przygotowaniu zupę curry z batatami i czerwoną soczewicą. Jej wyjątkowy smak wzbogacony jest przez dodatek ostrej papryczki chilli, świeżego imbiru oraz sosu sojowego, tworząc idealnie zbalansowany pod względem smaku posiłek. Smacznego!

zupa curry
4 porcje
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Patelnia
  • Garnek

Składniki

Zupa

  • 300 g batatów (1 większy batat)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3/4 szklanki czerwonych nasion soczewicy (suchych))
  • 1 większa cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • ½ łyżeczki masła

Składniki

Przyprawy

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • Szczypta chilli w proszku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Po chwili dodaj curry oraz kurkumę, wymieszaj i chwilę podsmażaj razem.
Do garnka na zupę wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego w kostkę bata, soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Zalej wszystko taką ilością wody, by składniki były zanurzone.
Gotuj około 20 min na niedużym ogniu. Ziemniaki i bataty powinny być po tym czasie już ugotowane.
Następnie dodaj mleko kokosowe i sos sojowy. Wymieszaj i dopraw pozostałymi przyprawami: chilli, pieprz, sól i imbir. Gotuj jeszcze 5 min i ponownie spróbuj czy nie trzeba mocniej doprawić zupy. Jeśli tak to dodaj więcej przypraw – według uznania.
Zupę podawaj na gorąco ze świeżo posiekaną kolendrą.
Średnia 5,00 / 5 (2 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis