Zupa z mięsem mielonym

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa.

Ocena:

(0)
Zupa z mięsem mielonym Zupa z mięsem mielonym
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Zupa z mięsem mielonym

Składniki:

  • mięso mielone dowolne 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • przecier pomidorowy 500 ml,
  • bulion 700 ml,
  • pomidory krojone z puszki 400 g,
  • starty ser żółty 2 łyżki,
  • makaron łazanki 100 g,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać.

    Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i je obsmażyć.

    W większym garnku wymieszać bulion z przecierem pomidorowym i zagotować.

    Dodać mięso mielone wraz z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Gotować około 10 minut.

    Dodać makaron łazanki i gotować do miękkości makaronu.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na koniec dodać starty ser żółty i gotować do momentu aż ser rozpuści się.

    Rada: Do zupy można też dodać makaron lasagne uprzednio połamany na mniejsze kawałki.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Zupy

Autor: Aneta P · 21 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis