Zupa z batatów Zupa z batatów

Zupa z batatów

Kremowa, pachnąca i niezwykle prosta do zrobienia.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis pochodzi z bloga dorotakaminska.pl, który serdecznie polecam.

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 bataty (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 marchewka (duża, pokrojona w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 750 ml wywaru warzywnego lub rosołu
  • sok z wyciśniętej pomarańczy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (1 łyżeczkę czerwonej pasty curry można zastąpić ½ łyżeczki chili)
  • 1 łyżka imbiru (świeży, obrany i starty na tarce lub drobno posiekany)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw korzennych: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek extra vergine)
  • sól, pieprz
  • Dekoracja
  • 4 łyżki kolendry (świeża, posiekana)
  • 1 garść orzechów nerkowców (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 4 pomidorki koktajlowe (pokrojone na plasterki)

Sposób przygotowania

  • 1

    Cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę przypraw korzennych zeszklij na niewielkiej ilości oleju.

  • 2

    Dodaj wywar wymieszany z masłem orzechowym, marchew oraz bataty. Dopraw solą i zagotuj.

  • 3

    Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 min aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

  • 4

    Blendujemy zupę na krem. Doprawiamy sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.

  • 5

    Podajemy zupę udekorowaną pomidorkami, kolendrą oraz orzechami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BatatyHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis