Zupa tajska Zupa tajska

Zupa tajska

Odkryj aromatyczny świat kuchni tajskiej z naszym prostym przepisem na zupę tajską. Ta wyjątkowa zupa łączy soczyste kawałki kurczaka z egzotycznymi przyprawami i świeżymi warzywami.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego (może być rosół)
  • 400 ml mleka koksowego (1 puszka)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • Mały kawełek startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka zwykłego cukru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • Garść świeżej kolendry
  • Garść świeżej bazylii
  • Przyprawy:
  • Pół płaskiej łyżeczki soli
  • Pól płaskiej łyżeczki pieprzu
  • Dodatkowo:
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Kurczaka pokrój na małe kawałki wielkości około 1 cm.
  • 2
    Dodaj do mięsa pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu, następnie dokładnie wymieszaj.
  • 3
    Nagrzej średni garnek z grubym dnem, wlej jedną łyżkę oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Smaż około 10 minut. Przewracaj mięso co kilka minut za pomocą drewnianej łyżki.
  • 4
    W tym czasie cebulę pokrój w kostkę. Papryki umyj, oczyść z gniazd i pokrój w kosteczkę.
  • 5
    Do garnka z podsmażonym kurczakiem dodaj 4 ząbki czosnku (przyciśnięte przez praskę), okrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę pokrojoną na małe kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut.
  • 6
    Następnie do garnka dodaj 4 łyżeczki czerwonej pasty curry oraz kawałek świeżego korzenia imbiru startego na drobnych oczkach. Ponownie wymieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty.
  • 7
    Wlej do garnka 4500 ml bulionu drobiowego oraz całą puszkę mleka kokosowego. Przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę tajską przez 10 minut na niskiej mocy palnika.
  • 8
    Dodaj łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru. Gotuj całość przez około pięć minut, do miękkości makaronu.
  • 9
    Następnie dodaj 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodaj posiekane świeże listki bazylii, kolendręoraz posiekane cebulki ze szczypiorkiem. Całość dokładnie wymieszaj i wyłącz już zupę.
  • 10
    Ugotuj makaron w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i dodaj go na koniec, już na talerze z porcjami zupy. Porada: Przed podaniem dostosuj smak zupy według swoich preferencji - dodaj więcej papryczki chili dla ostrzejszego smaku. Bulionu lub mleczka kokosowego, jeśli zupa jest za gęsta i intensywna w smaku.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadObiad z kurczakiem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis