Pyszna zupa w roli głównej z porem, ziemniakami, awokado i parmezanem. Niecodzienna i bardzo smaczna.
Pora kroimy w półksiężyce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy. Dodajemy pora i dusimy przez około 2 min.
Następnie dodajemy ziemniaki. Mieszamy i zalewamy wodą – taką ilością by przykryła wszystkie warzywa.
Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy z zupy 2 chochle ugotowanych warzyw i blendujemy ze śmietaną. Następnie wlewamy je z powrotem do zupy i mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę awokado, starty parmezan i kilka kropel soku z cytryny.
Zupę przelewamy na talerz i dekorujemy kiełkami.
Skomentuj