Zupa porowa

Pyszna zupa w roli głównej z porem, ziemniakami, awokado i parmezanem. Niecodzienna i bardzo smaczna.

Ocena:

(0)
Zupa porowa Zupa porowa
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Zupa porowa

Składniki:

  • 1 pora
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny do
  • garść kiełków buraka

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pora kroimy w półksiężyce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

  • 2

    W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy. Dodajemy pora i dusimy przez około 2 min.

  • 3

    Następnie dodajemy ziemniaki. Mieszamy i zalewamy wodą – taką ilością by przykryła wszystkie warzywa.

  • 4

    Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • 5

    Wyciągamy z zupy 2 chochle ugotowanych warzyw i blendujemy ze śmietaną. Następnie wlewamy je z powrotem do zupy i mieszamy. 

  • 6

    Dodajemy pokrojone w kostkę awokado, starty parmezan i kilka kropel soku z cytryny.

  • 7

    Zupę przelewamy na talerz i dekorujemy kiełkami.


Skomentuj


Kuchnia: Śródziemnomorska

Kategoria: · Zupy

Autor: Justyna · 5 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis