Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis

Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis

Zupę pomidorową najlepiej i najszybciej przygotować na bazie ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Jednak jeśli nie mamy gotowego bulionu, to ten przepis krok po kroku pokaże, jak od podstaw przygotować pyszną pomidorówkę jak u mamy!

Średnia ocen: 5 (9)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • ćwiartka kurczaka
  • 2l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku
  • 200 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • około 1 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • Do podania:
  • ulubiony makaron lub ryż

Sposób przygotowania

  • 1
    W garnku umieść opłukane pod bieżącą, zimną wodą mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól. Pierwszy krok ugotuj mięso Pierwszy krok ugotuj mięso
  • 2
    Następnie zalej zawartość garnka zimną wodą i gotuj wywar na średnim ogniu. Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające "szumowiny". Drugi krok zbierz szumowiny Drugi krok zbierz szumowiny
  • 3
    Przygotuj włoszczyzn - umyj, obierz i pokrój włoszczyznę. Trzeci krok przygotuj włoszczyznę Trzeci krok przygotuj włoszczyznę
  • 4
    Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i dodaj obrane warzywa (marchewki, seler, cebulę, korzeń pietruszki). Czwarty krok dodaj warzywa Czwarty krok dodaj warzywa
  • 5
    Gotuj wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 30 minut. Jeśli wyparowało Ci sporo wody, możesz uzupełnić ubytek wrzątkiem. Piąty krok gotuj zupę Piąty krok gotuj zupę
  • 6
    Po upływie około 30 min, wyłów z zupy mięso i warzywa. Marchewkę możesz pokroić w plasterki i dodać z powrotem do garnka. Szósty krok wyciągnij mięso Szósty krok wyciągnij mięso
  • 7
    Do wywaru dodaj mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Siódmy krok dodaj przecier Siódmy krok dodaj przecier
  • 8
    Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj śmietanę. Możesz ją zahartować, aby uniknąć zwarzenia - najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu z odrobiną zupy i wtedy dodać do garnka. Zamieszaj, sprawdź smak i dopraw wg. uznania pieprzem i solą. Ósmy krok dodaj śmietankę Ósmy krok dodaj śmietankę
  • 9
    Zupę podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Dziewiąty krok dodaj śmietankę Dziewiąty krok dodaj śmietankę

9 komentarzy

Ania 6 lutego 2022 (16:49)

Super przepis.

kinga 8 lutego 2022 (17:51)

smakuje jak domowa zupa pomidorowa, taka lubie najbardziej, czytelny i prosty przepis krok po kroku

Paulina 23 kwietnia 2022 (21:52)

Jak zrobić zupę pomidorową? Zawsze zadawałam sobie to pytanie. Niby klasyk, niby każdy wie jak zrobić a nie często jadałam pomidorówkę, która mi smakowała. Ten przepis spełnia wszystkie moje wyobrażenia o dobrym balansie smaków poszczególnych składników. Dodatkowo w swojej wersji używam dwa razy więcej pieprzu. Polecam ten przepis!

marta 9 maja 2022 (09:13)

wyszła smacznie

Henryk 20 czerwca 2022 (12:14)

myśle, że to najlepsza zupa pomidorowa jaką udało mi się zrobić. prosta, bez udziwnień ale ma to coś co sprawia, że nie chce się już innego przepisu szukać.

Irenka 8 lipca 2022 (14:09)

Ja podsmażam koncentrat na maśle i robie wywar na kościach wieprzowych.

iza 26 sierpnia 2023 (12:46)

Pyszna zupa! Ja robię pomidorówkę z rosołu ale zawsze smakuje inaczej niż taka robiona nie z rosołu. Ta pomidorowa smakuje lepiej niż moja dlatego polecam i będę wracała. Robię tez wywar z trzech różnych mięs taka lubię najbardziej.

armigerous 22 września 2024 (07:46)

6Gad7gqrcdQ

https://sqduxk.shop/ 4 listopada 2024 (15:02)

97k7Uq2Wq14

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Pomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis