Zupę pomidorową najlepiej i najszybciej przygotować na bazie ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Jednak jeśli nie mamy gotowego bulionu, to ten przepis krok po kroku pokaże, jak od podstaw przygotować pyszną pomidorówkę jak u mamy!
Średnia ocen: 5(7)
1h 30min
Czas przygotowania
6 porcji
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
ćwiartka kurczaka
2l wody
2 średnie marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 mała cebula
200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku
200 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
około 1 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Do podania:
ulubiony makaron lub ryż
Sposób przygotowania
1
W garnku umieść opłukane pod bieżącą, zimną wodą mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól.
2
Następnie zalej zawartość garnka zimną wodą i gotuj wywar na średnim ogniu. Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające "szumowiny".
3
Przygotuj włoszczyzn - umyj, obierz i pokrój włoszczyznę.
4
Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i dodaj obrane warzywa (marchewki, seler, cebulę, korzeń pietruszki).
5
Gotuj wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 30 minut. Jeśli wyparowało Ci sporo wody, możesz uzupełnić ubytek wrzątkiem.
6
Po upływie około 30 min, wyłów z zupy mięso i warzywa. Marchewkę możesz pokroić w plasterki i dodać z powrotem do garnka.
7
Do wywaru dodaj mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
8
Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj śmietanę. Możesz ją zahartować, aby uniknąć zwarzenia - najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu z odrobiną zupy i wtedy dodać do garnka. Zamieszaj, sprawdź smak i dopraw wg. uznania pieprzem i solą.
9
Zupę podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem.
7 komentarzy
Ania6 lutego 2022 (16:49)
Super przepis.
kinga8 lutego 2022 (17:51)
smakuje jak domowa zupa pomidorowa, taka lubie najbardziej, czytelny i prosty przepis krok po kroku
Paulina23 kwietnia 2022 (21:52)
Jak zrobić zupę pomidorową? Zawsze zadawałam sobie to pytanie. Niby klasyk, niby każdy wie jak zrobić a nie często jadałam pomidorówkę, która mi smakowała. Ten przepis spełnia wszystkie moje wyobrażenia o dobrym balansie smaków poszczególnych składników. Dodatkowo w swojej wersji używam dwa razy więcej pieprzu. Polecam ten przepis!
marta9 maja 2022 (09:13)
wyszła smacznie
Henryk20 czerwca 2022 (12:14)
myśle, że to najlepsza zupa pomidorowa jaką udało mi się zrobić. prosta, bez udziwnień ale ma to coś co sprawia, że nie chce się już innego przepisu szukać.
Irenka8 lipca 2022 (14:09)
Ja podsmażam koncentrat na maśle i robie wywar na kościach wieprzowych.
iza26 sierpnia 2023 (12:46)
Pyszna zupa! Ja robię pomidorówkę z rosołu ale zawsze smakuje inaczej niż taka robiona nie z rosołu. Ta pomidorowa smakuje lepiej niż moja dlatego polecam i będę wracała. Robię tez wywar z trzech różnych mięs taka lubię najbardziej.
7 komentarzy
Super przepis.
smakuje jak domowa zupa pomidorowa, taka lubie najbardziej, czytelny i prosty przepis krok po kroku
Jak zrobić zupę pomidorową? Zawsze zadawałam sobie to pytanie. Niby klasyk, niby każdy wie jak zrobić a nie często jadałam pomidorówkę, która mi smakowała. Ten przepis spełnia wszystkie moje wyobrażenia o dobrym balansie smaków poszczególnych składników. Dodatkowo w swojej wersji używam dwa razy więcej pieprzu. Polecam ten przepis!
wyszła smacznie
myśle, że to najlepsza zupa pomidorowa jaką udało mi się zrobić. prosta, bez udziwnień ale ma to coś co sprawia, że nie chce się już innego przepisu szukać.
Ja podsmażam koncentrat na maśle i robie wywar na kościach wieprzowych.
Pyszna zupa! Ja robię pomidorówkę z rosołu ale zawsze smakuje inaczej niż taka robiona nie z rosołu. Ta pomidorowa smakuje lepiej niż moja dlatego polecam i będę wracała. Robię tez wywar z trzech różnych mięs taka lubię najbardziej.