Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis

Zupę pomidorową najlepiej i najszybciej przygotować na bazie ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Jednak jeśli nie mamy gotowego bulionu, to ten przepis krok po kroku pokaże, jak od podstaw przygotować pyszną pomidorówkę jak u mamy!

Ocena:

(4)
Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

6 porcji

Poziom trudności

Łatwy


Zupa pomidorowa – prosty i szybki przepis

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka
  • 2l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku
  • 200 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • około 1 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • Do podania:
  • ulubiony makaron lub ryż

Sposób przygotowania:

  • 1

    W garnku umieść opłukane pod bieżącą, zimną wodą mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól.
    Pierwszy krok ugotuj mięso
    Pierwszy krok ugotuj mięso

  • 2

    Następnie zalej zawartość garnka zimną wodą i gotuj wywar na średnim ogniu. Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające “szumowiny”.
    Drugi krok zbierz szumowiny
    Drugi krok zbierz szumowiny

  • 3

    Przygotuj włoszczyzn – umyj, obierz i pokrój włoszczyznę.
    Trzeci krok przygotuj włoszczyznę
    Trzeci krok przygotuj włoszczyznę

  • 4

    Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i dodaj obrane warzywa (marchewki, seler, cebulę, korzeń pietruszki).
    Czwarty krok dodaj warzywa
    Czwarty krok dodaj warzywa

  • 5

    Gotuj wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 30 minut. Jeśli wyparowało Ci sporo wody, możesz uzupełnić ubytek wrzątkiem.
    Piąty krok gotuj zupę
    Piąty krok gotuj zupę

  • 6

    Po upływie około 30 min, wyłów z zupy mięso i warzywa. Marchewkę możesz pokroić w plasterki i dodać z powrotem do garnka.
    Szósty krok wyciągnij mięso
    Szósty krok wyciągnij mięso

  • 7

    Do wywaru dodaj mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
    Siódmy krok dodaj przecier
    Siódmy krok dodaj przecier

  • 8

    Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj śmietanę. Możesz ją zahartować, aby uniknąć zwarzenia – najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu z odrobiną zupy i wtedy dodać do garnka. Zamieszaj, sprawdź smak i dopraw wg. uznania pieprzem i solą.
    Ósmy krok dodaj śmietankę
    Ósmy krok dodaj śmietankę

  • 9

    Zupę podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem.
    Dziewiąty krok dodaj śmietankę
    Dziewiąty krok dodaj śmietankę


4 komentarze

Ania

6 lutego 2022 (16:49)

Super przepis.

kinga

8 lutego 2022 (17:51)

smakuje jak domowa zupa pomidorowa, taka lubie najbardziej, czytelny i prosty przepis krok po kroku

Paulina

23 kwietnia 2022 (21:52)

Jak zrobić zupę pomidorową? Zawsze zadawałam sobie to pytanie. Niby klasyk, niby każdy wie jak zrobić a nie często jadałam pomidorówkę, która mi smakowała. Ten przepis spełnia wszystkie moje wyobrażenia o dobrym balansie smaków poszczególnych składników. Dodatkowo w swojej wersji używam dwa razy więcej pieprzu. Polecam ten przepis!

marta

9 maja 2022 (09:13)

wyszła smacznie

Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Zupy

Autor: magie · 29 stycznia 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis