Zupę pomidorową najlepiej i najszybciej przygotować na bazie ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Jednak jeśli nie mamy gotowego bulionu, to ten przepis krok po kroku pokaże, jak od podstaw przygotować pyszną pomidorówkę jak u mamy!
W garnku umieść opłukane pod bieżącą, zimną wodą mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól.
Następnie zalej zawartość garnka zimną wodą i gotuj wywar na średnim ogniu. Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające “szumowiny”.
Przygotuj włoszczyzn – umyj, obierz i pokrój włoszczyznę.
Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i dodaj obrane warzywa (marchewki, seler, cebulę, korzeń pietruszki).
Gotuj wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 30 minut. Jeśli wyparowało Ci sporo wody, możesz uzupełnić ubytek wrzątkiem.
Po upływie około 30 min, wyłów z zupy mięso i warzywa. Marchewkę możesz pokroić w plasterki i dodać z powrotem do garnka.
Do wywaru dodaj mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj śmietanę. Możesz ją zahartować, aby uniknąć zwarzenia – najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu z odrobiną zupy i wtedy dodać do garnka. Zamieszaj, sprawdź smak i dopraw wg. uznania pieprzem i solą.
Zupę podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem.
4 komentarze
Ania
6 lutego 2022 (16:49)
Super przepis.
kinga
8 lutego 2022 (17:51)
smakuje jak domowa zupa pomidorowa, taka lubie najbardziej, czytelny i prosty przepis krok po kroku
Paulina
23 kwietnia 2022 (21:52)
Jak zrobić zupę pomidorową? Zawsze zadawałam sobie to pytanie. Niby klasyk, niby każdy wie jak zrobić a nie często jadałam pomidorówkę, która mi smakowała. Ten przepis spełnia wszystkie moje wyobrażenia o dobrym balansie smaków poszczególnych składników. Dodatkowo w swojej wersji używam dwa razy więcej pieprzu. Polecam ten przepis!
marta
9 maja 2022 (09:13)
wyszła smacznie