Zupa meksykańska Thermomix Zupa meksykańska Thermomix

Zupa meksykańska Thermomix

Przepyszna meksykańska zupa z dodatkiem sporej ilości cebuli i pieczarek. Zupa jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca – idealna na jesienne dni!

Średnia ocen: 5 (5)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • 500 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego(wykonanego w TM)
  • 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej
  • 6 liści laurowych
  • 600 g wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  • 2
    Dodać pomidory, grzyby, koncentrat pomidorowy, oliwę, sól i pieprz, przemieszać kopystką, dusić 10 min/120°C//obr..
  • 3
    Dodać liście szpinaku, kukurydzę, cząber, koncentrat bulionu warzywnego, liście laurowe i wodę, dokładnie wymieszać kopsytką, gotować 10 min/100°C//obr.. Wyjąć liście laurowe, wyrzucić.
  • 4
    Meksykańską zupę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

5 komentarzy

Patrycja 24 października 2019 (17:06)

Mój smak 🙂

Kama 25 października 2019 (13:26)

Szkoda, ze nie mozna dodawać tu swoich zdjęć bo moja zupa wygląda jeszcze lepiej niż na tym z przepisu 🙂

Madziara 8 listopada 2019 (14:37)

Prosty i pyszny przepis! Rewelacja! Mąż zachwycony! 🙂

Alan 14 listopada 2019 (20:28)

Bardzo dobra

kora 18 listopada 2019 (08:25)

sprawdzony przepis bede wracała do tej propozycji

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy GrzybyObiadThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis