Miałam ochotę dziś na jakąś pyszną i rozgrzewającą zupę.
Chodziła mi po głowie zupa marchewkowa.
Szybki przegląd co tam mamy i powstało coś takiego.
Zapraszam i polecam.
Dość pikantna zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym kiełkami rzodkiewki kurczakiem i sezamem.
Marchewkę kroimy w plastry. W garnku rozpuścić masło dodać marchewkę i chwilę smażymy.
Następnie wszystko zalewamy wywarem i dodajemy papryczkę ale bez nasion.
Gotujemy do momentu aż marchew będzie miękka.
Za pomocą blender miksujemy wszystko.
Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę a czosnek w plasterki dodajemy odrobinę soli i wszystko razem mieszamy.
Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy kurczaka. Gdy nabierze złoto brązowego koloru zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
Do głębokiego talerza nalewamy zupy dodajemy kiełki kurczaka i posypujemy sezamem.
SMACZNEGO! Ja do swojej zupy dodałam 1 papryczkę Habanero i wyszło naprawdę ostro. Dlatego też zmniejszyłam ilość w przepisie. Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnia zawsze lepiej dodać mniej a późniejsze ewentualnie dodać więcej. Mleko kokosowe można zamienić na śmietanę 30%. A papryczkę chilli też można zamienić na inna. Mi ostatnio udało się kupić właśnie te są naprawdę pyszne
Skomentuj