Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Miałam ochotę dziś na jakąś pyszną i rozgrzewającą zupę.
Chodziła mi po głowie zupa marchewkowa.
Szybki przegląd co tam mamy i powstało coś takiego.
Zapraszam i polecam.
Dość pikantna zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym kiełkami rzodkiewki kurczakiem i sezamem.

Ocena:

(0)
Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 600ml wywaru warzywnego
  • Mleko kokosowe ( ta gęsta część)
  • 1/2 papryczki Habanero
  • Łyżka masła
  • Dodatki:
  • Kiełki rzodkiewki
  • 100g piersi z kurczaka
  • Ząbek czosnku
  • Sezam u mnie mieszany

Sposób przygotowania:

  • 1

    Marchewkę kroimy w plastry.
    W garnku rozpuścić masło dodać marchewkę i chwilę smażymy.
    Następnie wszystko zalewamy wywarem i dodajemy papryczkę ale bez nasion.
    Gotujemy do momentu aż marchew będzie miękka.
    Za pomocą blender miksujemy wszystko.
    Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.

  • 2

    Kurczaka kroimy w drobną kostkę a czosnek w plasterki dodajemy odrobinę soli i wszystko razem mieszamy.
    Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy kurczaka. Gdy nabierze złoto brązowego koloru zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

  • 3

    Do głębokiego talerza nalewamy zupy dodajemy kiełki kurczaka i posypujemy sezamem.
    SMACZNEGO

    Mleko kokosowe można zamienić na śmietanę 30%. A papryczkę chilli też można zamienić na inna. Mi ostatnio udało się kupić właśnie te są naprawdę pyszne.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Zupy

Autor: Kasia14 · 22 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis